“Goed nadenken wat de wereld mist als jouw idee niet van de grond zou komen.” Dat is het eerste wat Patrick Davidson van Turner zegt als je hem vraagt naar zijn tip voor start-ups. “Als je dat soort sleutelvragen niet helder kunt beantwoorden dan wordt het moeilijk. We kijken vanuit Turner altijd uit naar het reviewen van de New Venture-inzendingen. Het is inspirerend en leerzaam. Bij sommige plannen heb je na afloop het gevoel ‘dit plan komt er misschien niet maar deze ondernemer komt er wel’. Of omgekeerd: ‘goed idee maar niet met deze bezetting’. Maar het belangrijkste is dat je met goede feedback mensen een stap verder kan helpen. Bijvoorbeeld door mensen te wijzen op vergelijkbare initiatieven elders, dan wel door aan te geven hoe specifieke competenties die nog niet present zijn, aan boord kunnen komen. En de technologische ontwikkelingen gaan ook zo snel dat het belangrijk is dat je iemand in je team hebt die daar echt verstand van heeft.”

De aanpak van Turner

Turner kiest voor een unieke aanpak ter ondersteuning van start-ups van New Venture. “We doen onze reviews meestal in duo’s. Dat zorgt voor betere feedback en maakt het minder grillig. Het is geen muziekjury maar gewoon kijken hoe je iemand verder kan helpen. En omdat wij nooit denken dat de consultant de wijsheid in pacht heeft maar wel kan helpen om te oogsten wat er al in een organisatie zit, doen we dat samen met professionals uit ons netwerk, zoals managers, specialisten, directeuren en bestuurders.” Na de reviews zoomen we altijd uit wat we zelf weer geleerd hebben. En dat is voor ons niet onbelangrijk.” Naast de reviews in de drie ronden van New Venture organiseren we in mei ook een coachingsdag voor een selecte groep deelnemers. Het werkt aanstekelijk om met jong talent te werken, dat merk ik ook tijdens de management development-trajecten die we hebben opgezet voor opdrachtgevers.

De spirit van editie 2014

De editie 2014 vindt Davidson weer veelbelovend. “In de eerste ronde lag het niveau hoog. Ik heb veel idee-uitwerkingen gelezen en gereviewd en heb er van genoten. Het houdt ons ook scherp want de ontwikkelingen gaan soms zo snel dat ik me als veertiger weleens oud voel. Met name de bèta’s uit Delft komen soms met vindingen waarvan je niet een-twee-drie kunt overzien wat de bedoeling is. Tenminste, ik niet. Daarom helpt zo’n duo-review ook. Wat me ook aanspreekt is het ambitieniveau. De deelnemers gaan uit van ongekende mogelijkheden. In het bedrijfsleven worden vaak incrementele veranderingen, dus stap voor stap, nagestreefd. De spirit onder de New Venture-deelnemers is meer zoals Google dat doet: ‘Tien keer beter’. En dat voel je ook met New Venture.”

Chefs die helpen proeven

“Of ik verder nog tips heb voor deelnemers? Jazeker, probeer allereerst je gevoel zo feitelijk mogelijk te onderbouwen. Het begint altijd met een diagnose, daaruit blijkt de kans die je ziet. Als je geen goed businessmodel kunt ontwikkelen, blijft het een hobby. Dat hoeft niet erg te zijn maar noem het dan een hobby. Een bedrijf starten kan grote gevolgen hebben voor iemand. Luister bovendien naar feedback, dat maakt je sterker. De iconen van de grote succesverhalen zijn allemaal eerst op hun bek gegaan voor ze slaagden. Tot slot, wijs ik op het nieuwe Starting Up boek dat New Venture heeft uitgebracht deze maand. Daarin staan goede tips waarmee je een winnend businessmodel kunt ontwikkelen. Het zijn niet meer dan ingrediënten, het koken moet je zelf doen. Maar weet dat er bij New Venture veel chefs zijn die je helpen met proeven.”

 

Patrick Davidson

new-venture-aanspreeekpunt-turner-patrick-davidson

Patrick Davidson (44), oprichter van betterday, is intensief betrokken bij New Venture. Davidson studeerde bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit voordat hij voor PwC Consulting en IBM Business Consulting tien jaar lang door heel Europa werkte. Van het begeleiden van snelgroeiende kleine startups zoals het Zweedse Tele2, die later groeiden en Europa in trokken, tot aan reorganisaties bij overheden en andere meer klassieke organisaties. Na vervolgens negen jaar Turner richtte hij in het voorjaar van 2015 betterday op. “Gefascineerd door topprestaties wil ik mensen en teams helpen om een prestatiesprong te maken. Dat geldt voor zowel klassieke organisaties als start-ups.”

Meer nieuws

Terug naar boven Keplar Agency