We gaan naar de 18e eeuw. Richard Cantillon (schreef Essai sur la nature du commerce en générale.) leefde toen. Cantillon was een jonge, steenrijke bankier die in 1734 bloederig aan zijn einde kwam maar hij was ook de eerste econoom die ondernemers onderzocht. Conclusie: kan nooit goed volk zijn. Ondernemers zorgen voor werkeloosheid, kapitaalvernietiging en ze pakken bovendien uw zaak af. Geef Cantillon eens ongelijk want in het feodale Frankrijk was je boer of werd je uitgebuit door een boer. Een ondernemer deed waarschijnlijk exact hetzelfde als jij maar dan goedkoper. Adieu baantje en inkomsten.

Wat Cantillon vergat is dat een ondernemer niet alleen onderneemt uit winstoogmerk (knik maar ja) maar ook vanuit de droom om te verbeteren. Alles om je heen begon als zo’n droom. Anno 2014 kunnen we gelukkig dromen over hervormen en innoveren. Kom je niet meer van deze droom af? Dan ga je iets doen dat voor Cantillon ondenkbaar was: starten.  

Starten

Starten vind ik heel spannend. Je stopt veel energie in iets waarvan je niet weet of het zin heeft, maar je weet wel dat het een begin kan zijn van een opwindend avontuur. Je enige motivatie is om juist dat te realiseren waar je van droomt. Een kans die je niet krijgt maar die je moet maken. Bij andere ondernemers-in-spé in het New Venture programma herken ik een twinkeling in hun ogen als we praten over het prille begin van onze ondernemingen. Iedereen wil er voor gaan. Knallen. Vierhonderd businessplannen en daarmee vierhonderd dromen en ideeën.

Had Cantillon dat kunnen bedenken? Alle veranderingen waar die ouwe Fransen bang voor waren begonnen met een idee. Voor ons is dat idee een verbetering van de financiële sector. Particulieren lenen nu nog bij een bank maar als Craddit een succes wordt leent men bij elkaar; wij zijn het eerste P2P platform waarbij investeerders en geldleners niet anoniem zijn en waarbij men alleen kan investeren in contacten op sociale media. Onze ambitie is dat onze gebruikers financiële vrijheid op een manier ervaren die nu nog niet bestaat; onafhankelijk van een bank. Dat is het idee. Dat is het begin. Dromen jullie mee?

Auteur: Léon Boerop

Léon is deelnemer aan het New Venture programma en blogt tweewekelijks over het meeslepende avontuur dat hij Craddit noemt. Léon studeert bedrijfseconomie aan de UvA en maakte als journalist bij 925.nl kennis met de crème de la crème van het Nederlandse bedrijfsleven. Haute finance en kantoortuinen blijken niet Léons natuurlijke omgeving en daarom timmert deze ondernemer in de dop hard aan de weg met zijn zolderkamerstartup.
Google+ | LinkedIn.

Terug naar boven Keplar Agency