investeerders vinden

Een briljant businessplan uit onze mouw schudden lukt ons allen. Uiteindelijk gaat het om één ding: centen. Hoe kom je aan een financiële turboboost? New Venture organiseerde deze week het seminar financiering en met een financieringsbehoefte van een tonnetje of twee was het team van Craddit vanzelfsprekend van de partij. We hebben wat lijntjes bij geldschieters en we hebben een paar handige afspraken waardoor die €200.000 wat minder kan worden, maar toch. Een seminar kan absoluut geen kwaad.

Mysterie: waar zijn de investeerders?

Om het hoofdstuk financiering hangt een magie. Zal ook door een bepaalde vorm van schaarste komen want er zijn gek genoeg veel meer ondernemers dan geldschieters. Bij de prijsuitreiking van Ronde II vroeg dagvoorzitter Eline Vrijland van Beest of de investeerders in de zaal op wilden staan. Niemand stond op (duh, jezelf op deze manier kenbaar maken is een garantie voor het niet halen van de bitterballen tijdens de borrel), en dat is wel een mooie afspiegeling van de situatie. Investeerders zijn de grote onbekenden in de wereld van de start-ups. Ze zijn er altijd maar je ziet ze nooit. Ze keuren je onderneming zonder dat jij er voor pitcht en halen je businessplan door de papierversnipperaar zonder jij het hebt kunnen verdedigen. Jammer joh. Investeerders opereren in anonimiteit; je leert ze pas kennen als je echt aanspraak maakt op hun vermogen.

Eye-openers

Het financierings-seminar bood oplossingen, ik zal een paar eye-openers met jullie delen. Allereerst kun je blijkbaar ook de verkeerde investeerder aan de haak slaan. Denk je dat je er bent, wordt je nog steeds belazerd. Investeerders kunnen nare contracten opzetten en ze kunnen simpelweg een andere kant op willen met je business. Tweede eye-opener was een oplossing voor dit probleem: AngelList. Dit is een website waar veel investeerders en start-ups geregistreerd staan en elkaar ontmoeten en reviewen. Daarnaast staan er ook voorbeeldcontracten en is er veel informatie over je financieringsvraagstuk in te winnen. Laatste eye-opener was het risico dat de ondernemer loopt. Natuurlijk wil ik niet mijn leven lang door geldschieters achtervolgd worden als Craddit niet slaagt, maar hé. Risicospreiding zou wel fair zijn; dus ik vroeg mij vooral af wat een investeerder voor garantie wil bij zijn equity stake. Dat bleek simpel. Springplank of niet, als Craddit niets wordt krijgt de investeerder ook niets. Kunnen wij weer lekker slapen.

Auteur: Léon Boerop

Léon is deelnemer aan het New Venture programma en blogt tweewekelijks over het meeslepende avontuur dat hij Craddit noemt. Léon studeert bedrijfseconomie aan de UvA en maakte als journalist bij 925.nl kennis met de crème de la crème van het Nederlandse bedrijfsleven. Haute finance en kantoortuinen blijken niet Léons natuurlijke omgeving en daarom timmert deze ondernemer in de dop hard aan de weg met zijn zolderkamerstartup.
Google+ | LinkedIn.

Terug naar boven Keplar Agency