Maurice Beckand Verwee is zo goed als sinds de oprichting betrokken als jurylid bij New Venture. Al vanaf 2000 past hij zijn ervaring als ondernemer en investeerder toe bij het beoordelen van plannen. Ook is hij de stuwende kracht achter incubator Crosspring Lab dat gehuisvest is in the Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Gewapend met een nuchtere houding en een humoristische blik, is hij altijd bereid om ondernemers van tips en tricks te voorzien. Daarom gaat New Venture graag met hem een gesprek aan in de aanloop naar de finaleronde.

Beoordelen van ondernemerschap

“Of ik nou businessplannen beoordeel voor New Venture, aanvragen voor incubator Crosspring Lab bekijk of een investering overweeg, in alle gevallen moet je er achter komen hoe serieus de ondernemer achter het plan is.”, legt Maurice uit. “Er moet passie te vinden zijn en een ondernemer moet bereid zijn om concessies te doen. Het is niet altijd lastig om hier achter te komen. Je kijkt bijvoorbeeld of de ondernemer vóór 08.00 uur kan afspreken of je kijkt hoe creatief een ondernemer is bij het vinden van oplossingen. Heel simpel allemaal.” Een ondernemer die jarenlang aan topsport heeft gedaan of een muziekinstrument onder de knie heeft weten te krijgen zijn volgens Maurice signalen dat iemand een doorzetter is. “En natuurlijk bekijk je of het team compleet en complementair is.”

Het belang van teams

Maurice merkt op dat hij relatief veel plannen voorbij ziet komen van start-ups die de techniek of innovatie nog niet in huis hebben. “Zo blijft een idee een idee. Mocht de techniek niet in huis zijn, zorg dan dat je weet hoe je er aankomt of betrek mensen bij je team die het kunnen leveren. Crosspring Lab richt zich op ICT start-ups en dan zie ik bijvoorbeeld nog te vaak ondernemers die goede programmeurs zoeken of vragen naar goedkope mensen uit Oost-Europa. Daar ben ik een beetje klaar mee.” Om deze reden organiseert Crosspring Lab sinds kort co-founder borrels om incomplete teams te voorzien van complementaire teamgenoten. “Als jij een ICT start-up hebt dan moet er continu aan de knoppen gedraaid worden. Zorg er dus voor dat je een goede programmeur en designer in je team hebt zitten of ga er naar eentje op zoek.”

Tips voor het schrijven van het businessplan

“Deelnemers die het businessplan finaliseren doen er goed aan het plan nog eens door te lezen terwijl ze op de stoel van de investeerder zitten.”, adviseert Maurice. “Doe alsof je op het punt staat een grote som geld uit te lenen aan iemand die je niet kent. Je wilt dan toch ook weten of de andere persoon te vertrouwen is, of deze zijn afspraken nakomt, op welk moment jij je geld terugkrijgt en wat je beloning is voor het risico? Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je deze beslissing kunt maken. Dus kijk nog eens naar je businessplan met een neutrale blik. Zou je investeren in je eigen plan?”

Auteur: Daniel Kooij

Daniël was van begin 2012 t/m juli 2014 werkzaam als Marketing Manager bij New Venture. Hij haalt zijn inspiratie uit succesvolle ondernemers, is gek van online marketing en maakt iets te graag woordgrappen.
Google+ | LinkedIn | daniel@newventure.nl.

Meer nieuws

Terug naar boven Keplar Agency