Rien de Vries is als directeur van de Dutch Innovation Factory een belangrijke aanjager van de innovatiekracht in Zoetermeer en omstreken. Afgelopen jaar heeft New Venture de prijsuitreiking van ronde 1 bij de Dutch Innovation Factory mogen organiseren. Dit jaar zal de eerste prijsuitreiking wederom in dit bijzondere gebouw plaatsvinden. Reden genoeg om Rien een aantal vragen te stellen over de Dutch Innovation Factory, start-ups en de link met New Venture.

Wat is de Dutch Innovation Factory en wat maakt jullie uniek?

“De Dutch Innovation Factory is de enige plek in Nederland waar ict-starters, HBO ict-onderwijs en -onderzoek, ict-professionals en -ondernemers en een incubator in hetzelfde pand zijn gehuisvest.” Rien legt uit dat het concept is ontstaan uit de vraag van ict- starters en -professionals naar een creatieve en inspirerende werkomgeving. “Er is een omgeving gecreëerd die aanzet tot innovatief ondernemerschap en ontmoeting. In de praktijk komen studenten, ondernemers, onderzoekers, investeerders en professionals dagelijks met elkaar in contact in de gemeenschappelijke ruimtes, tijdens het drinken van een kop koffie of bij de lunch. Daarnaast worden er vanuit de Dutch Innovation Factory verschillende programma’s en thematische bijeenkomsten georganiseerd.“ De Dutch Innovation Factory is gevestigd in een oude margarinefabriek die qua architectuur en inrichting innovatief ondernemerschap uitademt.

Wat is jullie link met New Venture?

“Het traject van New Venture past heel goed binnen de visie van de Dutch Innovation Factory, waarbij het stimuleren van ondernemerschap en innovatie centraal staat. Daarom wordt de prijsuitreiking van ronde 1 van New Venture dit jaar voor de tweede keer bij de Dutch Innovation Factory georganiseerd.” Rien voegt daaraan toe dat de prijsuitreiking van New Venture zorgt voor een aanwas van nieuwe mensen die bekend raken met de Dutch Innovation Factory. “Hoe meer mensen over de vloer, hoe meer ontmoetingen en samenwerkingen die kunnen leiden tot nieuwe ontwikkelingen.“

Wat is het belang van start-ups voor de Nederlandse economie?

“Zonder start-ups is de economie binnen tien jaar uitgestorven. Er moeten doorlopend nieuwe spelers op de markt zijn om de markt gezond te houden. Start-ups zorgen voor vernieuwing en tegelijkertijd voor werkgelegenheid.“ Rien geeft aan dat innovatie ook bij grote bedrijven kan plaatsvinden, maar dat dit in de praktijk toch vaak lastig blijkt te zijn. “Daarom is innovatief ondernemerschap cruciaal. Daarnaast worden er sinds de crisis bij de grote bedrijven vooral mensen ontslagen, waardoor start-ups ook een belangrijke rol spelen bij het verhogen van de werkgelegenheid in Nederland.”

Wat is de belangrijkste succesfactor voor start-ups?

Rien legt uit dat de belangrijkste succesfactor te maken heeft met de samenstelling van het team. “Het belangrijkste is dat je een goed product hebt én dat je weet hoe je je product moet verkopen. Daarom is een goed team heel erg belangrijk. Binnen een team heb je zowel de productinhoudelijke competentie nodig als de marketing en sales competentie. Alleen als de combinatie tussen beide goed is heeft een start-up kans van slagen.” Daarnaast geeft Rien aan dat passie enorm belangrijk is. “De passie die je als ondernemer hebt voor je product of service moet er vanaf spatten.”

Heb je nog een laatste tip voor onze deelnemers?

“Flink voor de spiegel oefenen.”, adviseert Rien. “Het is belangrijk dat je de essentie van jouw idee kunt uitleggen in een pitch van maximaal 1 minuut. Daarnaast moet de presentatie er visueel ook goed uitzien. En ook hier geldt weer; breng jouw passie en enthousiasme over op anderen!”

Auteur: Marjolijn Hulshof-van Bilderbeek

Marjolijn is Marketing Manager bij New Venture. Ze is o.a. het aanspreekpunt voor deelnemers, journalisten en marketing- & communicatie gerelateerde onderwerpen.
marjolijn@newventure.nl | 06-432 692 84

Meer nieuws

Terug naar boven Keplar Agency