Het is half 10 op een zaterdagochtend. Douw staat nog aan de grond en langzaam prikken de eerste zonnestralen door de bomen heen. Je ouders staan langs de kant van het veld met in hun handen een bekertje gevuld met filterkoffie. Nog grofweg 5 minuten te spelen met een gelijke score op het bord. Plotseling krijg jij de bal aangespeeld en je loopt vrij op de keeper af. Leg je de bal erin dan ben je de held held van het weekend. Maar wat nou als je faalt?

Als kind van 11 mag je nog fouten maken en krijg je de ruimte om ervan te leren. Maar als start-up founder is het net wat anders. Tuurlijk mag je fouten maken, graag zelfs, maar zijn er ook fouten die echt niet kunnen? Je ouders zullen je vergeven, maar doen jouw investeerders, medewerkers en partners dat ook?

“My co-founder just sent me to startup jail”

Ik heb afgelopen tijd met veel investeerders gesproken voor 42 Education. Twee weken geleden was ik in Berlijn en zat ik met een investeerder te praten van 1776 uit Washington DC. Ik vroeg hem wat de meest voorkomende fouten waren van founders en welke echt niet gemaakt mogen worden. Een glimlach en een stille gniffel volgde. Hij begon mij te vertellen over wat hij een maand daarvoor had meegemaakt bij een pitch wedstrijd waar hij jurylid was. In het weekend dat volgde ontving hij een mailtje van één van de pitchers. De mail opende met de zin “My co-founder just sent me to startup jail”. Hij had het product uitgelegd, verteld welke features ze hadden en wat het probleem was dat zij voor de gebruiker oploste. Wat hij echter vergeten was te melden was dat ze al 40.000 gebruikers hadden verzameld over de laatste 3 maanden, en dat in de testfase. Had hij dit wel gemeld, dan was hij volgens de investeerder met de prijs naar huis gegaan. Auch!

Traction speaks louder than words

Banken lenen je graag een paraplu, maar willen hem wel terug als het gaat regenen. Voor banken is investeren in early stage start-ups lastig om te verantwoorden vanwege het hoge risicoprofiel. Angel investors bieden uitkomst. Zorg voor een goede introductie en verleid ze in een korte pitch zodat ze meer willen weten van jouw start-up. Angels investeren in mooie verhalen, niet in saaie bedrijven. Het komt dan ook zelden voor dat je hoort dat een start-up gefaald is omdat ze het product niet konden maken. Als een start-up tegenwoordig faalt is dit omdat ze geen of te weinig gebruikers hebben. Traction is dan ook het sterkste verhaal naar een angel om in jullie te investeren. Vergeet dit dus niet, anders moet jouw co-founder jou ook naar ‘startup jail’ sturen.

Auteur: Thomas Meijers

Thomas doet mee aan New Venture en schrijft een serie van vier blogs over zijn ervaringen als startend ondernemer. Als university drop-out en founder van 42 Educations heeft hij zich volledig ondergedompeld in de start-up wereld. Naast het runnen van zijn start-up zet hij zich in om mede-ondernemers te inspireren, bijvoorbeeld door bedenken van creatieve campus ‘The Startup Orgy’ en als oud-bestuurslid van Kairos Society Nederland.
Twitter | LinkedIn | Facebook

Terug naar boven Keplar Agency