Intellectueel Eigendom wordt vaak onderschat. Ook de New Venture Jury ziet ieder jaar weer dat men zich vaak niet realiseert hoe belangrijk het is je hierin te verdiepen. Vragen als “Wat is de beste manier om jouw idee te beschermen?” “Wil je weten wat je concurrent maakt?” Uitzoeken of jouw idee al een bestaand beschermd idee is, wat de beste strategie is voor jouw onderneming voor het beschermen van je idee, en leren welke juridische aspecten er komen kijken bij het opzetten van jouw onderneming zijn voor bijna iedere starter nuttig. Tijdens het Seminar Intellectueel Eigendom & Ondernemingsrecht staat dan ook de bescherming van jouw innovatieve idee centraal. Er wordt uitgelegd hoe je de octrooidatabanken kunt gebruiken als schat aan informatie en bron van inspiratie en er zullen juridische zaken omtrent het opstarten van je eigen bedrijf worden besproken.

Workshops

Je kunt 2 workshops volgen deze dag:

Plenair: Onderneem met een merk, onderneem sterk
Jan Hart, voorlichter Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

Na de presentatie door het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) begrijpt u beter wat een merk is, kent u enkele tips voor uw merk en weet u wat de voordelen zijn van een merkregistratie t.o.v. een handelsnaam.

1. Informatie uit de octrooi databank
Ludwig Holtzapffel, NL Octrooicentrum

In deze workshop zal ingegaan worden op alle onduidelijkheden omtrent octrooien en intellectueel eigendom. Is jouw idee met een patent te beschermen? Of hebben concurrenten al vergelijkbare technieken gepatenteerd? Wil je weten wat er in jouw individuele geval mogelijk is en wat dit aan bescherming biedt? Informatie uit octrooipublicaties geeft je een goed beeld van de stand van de techniek, van interessante ontwikkelingen & trends en van eventuele partners of concurrenten. Naast de vragen wat een octrooi/patent is gaan we ook in op wat we ermee kunnen doen en hoe we ze kunnen vinden. Hierbij is een introductie in de octrooidatabank Espacenet natuurlijk op zijn plaats. Tevens wordt er ingegaan op andere beschermingsmogelijkheden zoals model-, auteurs- en merkbescherming.

2. Intellectueel eigendomsrecht voor de startende ondernemer
Helen Maatjes, The Legal Group

In deze workshop zullen de diverse facetten van het intellectueel eigendomsrecht worden besproken. Daarbij zullen met name auteursrechten, modelrechten, merkrechten en handelsnamen aan de orde komen. Na het volgen van de workshop weet je op welke wijze je het beste jouw product of onderneming kunt beschermen en hoe je kunt omgaan met eventuele inbreuken. In de workshop is uiteraard veel ruimte voor eigen inbreng, zodat wij alle juridische informatie zo concreet mogelijk kunnen maken.

3. Ondernemingsrechtelijke aandachtspunten voor startende ondernemers
Jurjen de Groot, CMS

In deze workshop zal ingegaan worden op juridische vraagstukken waar iedere startende ondernemer mee te maken heeft:
– Uit welke ondernemingsvormen kan ik kiezen?
– Welke juridische/fiscale afwegingen moet ik maken bij het kiezen van een ondernemingsvorm?
– Waar moet ik op letten bij het toetreden van een investeerder?
Kortom, handige tips en trics voor een solide take-off.

4. De strategie van het gebruik van octrooibescherming voor je onderneming
Jasper Groot Koerkamp, AOMB IP Consultants

Innovatie heeft grote waarde voor je onderneming en die innovatie wil je daarom beschermd hebben. Lukt dat? Kan dat? En hoever ga je? Houd je je product exclusief om een hogere marge af te dwingen of ga je licenties uitgeven om je kosten voor innovatie – en bescherming – terug te verdienen? Deze workshop heeft als doel je middelen te geven om octrooibescherming integraal op te nemen in je businessplan.

Programma

Vrijdag 23 januari 2015

13.00 uur – Ontvangst
13.30 uur – Opening New Venture en welkomstwoord RVO
13.40 uur – Plenair gedeelte – Jan Hart, BBIE
14.15 uur – Start workshop ronde 1
15.45 uur – Pauze
16.00 uur – Start workshop ronde 2
17.30 uur – Borrel
18.30 uur – Einde

Locatie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, voormalig Agentschap NL), Prinses Beatrixlaan 2, Den Haag. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Parkeren kan niet bij RVO, maar wel in de omgeving hiervan. Na 14.00 uur is het gratis. Klik hier voor de routebeschrijving.

Inschrijven

Meld je aan vóór maandag 19 januari door het aanmeldingsformulier van dit seminar in te vullen (let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar).

De seminars zijn in principe alleen bedoeld voor de deelnemers aan ronde 2 van New Venture en voor de coaches van New Venture. Je kunt nog steeds instromen in ronde 2 door je idee-omschrijving te sturen naar info@newventure.nl. Kijk hier voor meer informatie.
Als je geen deelnemer of coach bent en toch graag wilt deelnemen, dan kunnen we je op de reservelijst zetten en hoor je een week voor het seminar of er nog plek is.

Auteur: Tanne Tauw

Tanne is Event Manager bij New Venture. Hij is o.a. het aanspreekpunt voor vragen over prijsuitreikingen, seminars en workshops.
tanne@newventure.nl | 06-282 412 92

Terug naar boven Keplar Agency