In eerste instantie lijkt een MVO-beleid alleen geschikt voor grote organisaties, maar ook startende ondernemers zijn in staat om duurzaam te kunnen ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld als startende ondernemer bewuster omgaan met energie of door maatschappelijke initiatieven te ondersteunen. Op deze pagina zullen we stilstaan bij een aantal duurzame tips voor startende ondernemers.
Tip 1) Het toepassen van de quick wins
Als je wilt beginnen met duurzaam ondernemen zijn quick wins stappen die weinig kosten, maar wel veel kunnen opleveren. Daarnaast hebben deze tips ook een bijkomend voordeel voor de portemonnee. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:
- Het vervangen van oude lampen door duurzame LED lampen;
- Licht uitdoen in ruimtes waarin mensen niet aanwezig zijn. Wil je een kleine investering verrichten, dan is het goed om te kijken naar een bewegingsschakelaar;
- Het stimuleren van werknemers om naar kantoor te komen met bijvoorbeeld het openbaar vervoer of de fiets;
- Het uitschakelen van de computers en tv’s in plaats van de stand-by modus;
- Het adviseren van potentiële klanten hoe producten maatschappelijk verantwoord gebruikt kunnen worden;
- Het gebruiken van waterbesparende toilet spoelbakken en kranen;
- Het kritisch bekijken van het energielabel als je besluit nieuwe producten voor je inventaris aan te schaffen.
Tip 2) Duurzaam gebruik van je auto
Autorijden is in Nederland geen goedkope aangelegenheid. Dit komt door de bijtelling en de benzinekosten die verbonden zijn aan het autorijden. Daarnaast is het goed voor het milieu als je besluit wat vaker de bus of de trein te nemen.
Kijkend naar de impact van Corona zijn het aantal zakelijke kilometers verlaagd omdat het vanuit huis werken bij overleg gebruikelijk is. Wil jij een steentje bijdrage in het kader van minder de auto pakken? Dan kun je dit in je strategie bijhouden en zodoende de afspraken via software te voeren. Heb jij echter veel afspraken die fysiek plaatsvinden? Dan is het goed om te kijken naar een elektrische auto. Hiermee kun je veel geld besparen en het is natuurlijk ook beter voor het milieu.
Tip 3) Het kiezen van de juiste leverancier
Ga jij bijvoorbeeld in gesprek met een nieuwe potentiële leverancier? Dan is het meteen goed om afspraken te maken over bijvoorbeeld de milieubelasting van de in te kopen producten en hoe zij dit kunnen terugdringen. Hierdoor kun jij als afnemer invloed uitoefenen op de leverancier waardoor je indirect een positieve maatschappelijke bijdrage levert.
Tip 4) Balans tussen de pijlers en steunen van initiatieven
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is meer dan alleen het terugdringen van energiegebruik en denken aan het milieu. Vaak zie je dat het wordt opgedeeld in drie verschillende P-pijlers, namelijk:
- People (De mensen binnen en buiten je organisatie);
- Planet (Milieu);
- Profit (Economische prestaties);
Wil jij jezelf kwalificeren als duurzame ondernemer? Dan ben je continue op zoek naar een goede balans en communiceer je dit tevens openlijk met je klanten en personeel. Bij een disbalans, als je je bijvoorbeeld teveel op de economische winst richt? Dan zullen de twee andere pijlers daaronder lijden.
Heb jij als startende ondernemer nog tijd over? Dan kun je ervoor kiezen om tijdig vrijwilligerswerk te doen zodat je zonder geld uit te geven ook een positieve bijdrage kunt leveren aan de maatschappelijke initiatieven die er zijn. Mocht dat qua tijd lastig zijn, dan kan je ook altijd kijken of je de initiatieven op een andere manier kunt steunen.
Tip 5) Het scheiden van afval
Veel mensen passen hetzelfde afvalbeleid op kantoor toe dat ook thuis wordt toegepast, maar dat kan nog wel eens verschillen. Door het goed toepassen van een afvalbeleid kan je op het gebied van MVO nog zeker wat winnen. Het is namelijk goed om Groente-, fruit- en tuinafval, karton, plastic, papier en glas van elkaar en van het restafval te scheiden.
Elke gemeente heeft zo haar eigen beleid als het gaat om het scheiden van afval. Doe daar dan ook aan mee! Ga naar de website van je gemeente en laat je vrijblijvend informeren naar de mogelijkheden. Zo kun je jouw steentje aan het milieu bijdragen en kun je tevens snijden in je maandelijkse kosten voor afval.
Tip 6) Je personeel
Het in dienst nemen van personeel is iets wat bij je startende onderneming kan komen kijken. Ook op dat punt is het mogelijk om een steentje bij te dragen middels duurzame initiatieven waar zowel jij als je werknemers profijt van kunnen hebben.
Je kunt op het gebied van gezondheid bijvoorbeeld je personeel korting geven op een sportschoolabonnement. Gezonde medewerkers leiden namelijk tot een lager ziekteverzuim wat weer kosten voor jou als startende ondernemer kan schelen.
Tip 7) Delen van je initiatieven
Het is altijd aan te raden om je initiatieven voor de buitenwereld zichtbaar te maken. Draag uit dat je zo maatschappelijk verantwoord bezig bent! Klanten en/of opdrachtgevers willen dat in deze tijd namelijk graag weten.