Waar moet je qua belastingen rekening mee houden?

Heb jij besloten om voor jezelf te gaan beginnen? Dan is het zaak dat je als ondernemer een aantal zaken moet gaan regelen. Een aantal elementen zijn erg leuk om te regelen, maar andere zaken zijn wat minder leuk, maar zijn deze minder leuke zaken wel van belang voor het bestaan van je onderneming. Een van deze punten is belasting. Met welke belastingen moet je als ondernemer rekening houden? Bij ondernemen komen namelijk andere belastingen kijken dan voor iemand in loondienst. Wil jij op goede voet starten met de Belastingdienst? Dan leggen we hieronder kort uit welke soorten belastingen er zijn voor ondernemers zodat je jezelf hierop kunt voorbereiden.

Inkomstenbelasting

Heb jij besloten om te kiezen voor een eenmanszaak of Vennootschap onder Firma (VOF) als rechtsvorm? Dan betaal je sowieso inkomstenbelasting. Hierbij wordt er namelijk inkomen geheven over de belasting van uw belastbaar inkomen. Hierbij is het wel goed om te benoemen dat je pas inkomstenbelasting betaalt op het moment dat je daadwerkelijk winst maakt.

De hoogte van het te betalen bedrag in de inkomstenbelasting is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kun je denken aan de winst van de onderneming, maar ook de aftrekbare kosten en speciale financiële regelingen die van invloed kunnen zijn op het gebied van belastingen. Ben jij bijvoorbeeld een starter en voldoe jij aan het urencriterium? Dan kun je het jaarlijkse bedrag te betalen inkomstenbelasting verlagen.

Het is tot slot goed om te melden dat je jaarlijks een aangifte inkomstenbelasting doet. Hierbij komen echter ook meerdere zaken kijken dan alleen ondernemersvermogen. Zo moet je bij de inkomstenbelasting ook rekening houden met inkomsten buiten ondernemersinkomen.

Omzetbelasting

Als we kijken naar omzetbelasting wordt deze ook wel de BTW aangifte genoemd. BTW staat hierbij voor Belasting Toegevoegde Waarde. Op elke factuur dien je BTW te rekenen die je vervolgens weer af dient te staan aan de Belastingdienst.

Betaal jij als ondernemer een factuur waar BTW op vermeld staat? Dan kun je vervolgens deze BTW van jouw omzetbelasting aftrekken. Men noemt dit in vakjargon ook wel een vooraftrek. Het standaard tarief dat voor de BTW wordt gerekend is 21 procent. Echter, kan het in sommige gevallen ook 9 procent, 0 procent of vrijgesteld zijn. Deze bijzondere tarieven zijn bij wet geregeld.

Als we kijken naar de frequentie waarin de omzetbelasting gedaan dient te worden is het gebruikelijk om dit per kwartaal te doen. Echter, kun je er ook voor kiezen om het maandelijks te doen.

Heb jij een kleine onderneming en ben jij net gestart met je onderneming? Dan kan het voorkomen dat je nog niet extreem veel omzet haalt. In dat geval bestaat er een Kleineondernemersregeling, ook wel KOR genoemd. Hierbij kun je volledige vrijstellingen vragen voor de omzetbelasting.

Vennootschapsbelasting

Heb je besloten om voor een vennootschap te gaan waarbij er sprake is van rechtspersoonlijkheid zoals een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap? Dan krijg je te maken met de vennootschapsbelasting. De vennootschapsbelasting wordt geheven over de winst van de ondernemingen.

Het voordeel vergeleken met de inkomstenbelasting is dat het tarief voor de vennootschapsbelasting lager ligt dan die van de inkomstenbelasting. Het nadeel is echter dat je geen aanspraak meer hebt op bepaalde aftrekposten. Let daarom goed op waar het omslagpunt ligt. Deze is per situatie verschillend, maar over het algemeen wordt gezegd dat 150.000 euro winst het omslagpunt is.

Dividendbelasting

Heb jij een besloten vennootschap en keer je de winst in een keer of geleidelijk uit naar de aandeelhouders in de vorm van een dividend? Dan krijg je als organisatie te maken met de dividendbelasting. Deze belasting geldt dus alleen op het moment dat je daadwerkelijk een dividend uitkeert.

Over het dividend dat wordt uitgekeerd wordt 15 procent belasting ingehouden. De aangifte over de belasting en de betaling dient binnen een maand na het beschikbaar stellen van het dividend te gebeuren. Daarnaast is het ook goed om te melden dat ook bij de dividendbelasting er uitzonderingen en vrijstellingen gelden waar een onderneming zich op kan beroepen.

Loonbelasting

Wil jij voor je onderneming personeel in dienst nemen? Dan is het goed om te weten dat je loonbelasting dient te betalen. Loonbelasting is een loonheffing die je inhoudt op de salarissen van het personeel. Hierbij komt ook de premie volksverzekeringen kijken. Dit zorgt ervoor dat je alle benodigde belastingen op het loon inhoudt waardoor de medewerkers vervolgens hun netto loon ontvangen. Houdt er dus rekening mee dat je loonbelasting dient te betalen als je personeel in dienst neemt.

Een ander bijkomend effect van het in dienst nemen van personeel is het voeren van een salarisadministratie. Over het algemeen is dit niet een makkelijk en leuk klusje om te doen. Wil jij het liever uitbesteden? Dan is het goed om op zoek te gaan naar een salarisadministrateur die je hierbij kan helpen. Hierdoor weet je zeker dat je alles op een goede wijze uitvoert. Je wilt immers voorkomen dat je een fout maakt bij het uitbetalen van de lonen van jouw personeel.

Belastingen zelf regelen of laten doen?

Zoals je uit bovenstaande kunt opmaken krijg je als ondernemer dus vaak te maken met de Belastingdienst als het gaat om belastingen. Hierbij is het van belang om alles goed te regelen. In dat geval kun je ervoor zorgen om voor diverse belastingen alles zelf te doen, maar het is ook zeker aan te raden om te kijken naar een specialist die al het werk uit handen kan nemen.

Waarom zal je het uitbesteden vraag je jezelf waarschijnlijk af? Dit komt omdat er diverse regelingen en uitzonderingen per belastingsoort zijn die van toepassing op jouw onderneming kunnen zijn. Dit kan het gehele verhaal zeer complex maken. Om deze reden kan het inschakelen van een administratiebureau of een boekhouder een slimme investering zijn die je ook nog eens geld op kan leveren.

Ben jij van plan om een onderneming te gaan starten? Dan is het goed om een bedrijfsplan te laten maken. In dit plan beschrijf je namelijk diverse financiële scenario’s waardoor je het overzichtelijk houdt. Een onderdeel hiervan is de verplichte belastingen die je dient te betalen. Hierdoor weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Deel deze pagina

Basis

Hoe bepaal je als zzp’er je uurtarief?

Veel zzp’ers worstelen met het vaststellen van hun uurtarief. Omdat ze hun potentiëleklant niet willen afschrikken, rekenen ze al snel te weinig voor hun diensten.